Egyéb infók

Mindent megteszünk azért, hogy a Szarvasi Tábor egészséges és biztonságos környezet legyen, mind táborozóink, mind stábunk számára. A táborba való jelentkezéssel minden törvényes képviselő, táborozó és csapattag elfogadja a tábori házirendet, valamint a tábor előírásait és szabályait.

Elfogadhatatlan viselkedési normák és következményei:

 • A házirend súlyos megsértése, szeszes ital, illetve drog birtoklása vagy fogyasztása a táborból való azonnali kizárással jár.
 • A tábor nemdohányzó, tehát a dohányzás a tábor egész területén tilos. Ez vonatkozik a tábor által szervezett egyéb rendezvényekre és a tábor ideje alatt tartott kirándulásokra is.
 • Dohányzás, a tábor engedély nélküli elhagyása, a közösséget kirívóan zavaró magatartás következménye a táborból való kizárás lehet.

Az idő előtti hazautazás költsége minden esetben a szülőt/törvényes képviselőt terheli! Amennyiben a szülő/törvényes képviselő nem tudja fogadni a gyermekét kizárása után, ki kell jelölnie egy ideiglenes gyámot a gyermeknek, akihez haza tud menni.

Figyelem!

 • A táborba hozott értékekért nem vállalunk felelősséget, amennyiben azok nem a széfben vannak elzárva! 
 • A tábor szolgáltatásait csak a táborozók vehetik igénybe!
 • A szándékos károkozás anyagi felelősséget von maga után!
 • A tisztiorvosi előírásnak megfelelően a tábor területére állatot behozni tilos!
 • A tábor konyhája és étterme kóser, ezért ezek terültére nem kóser élelmiszert behozni tilos; ezek területéről ételt vagy italt csak műanyag étkészletben lehet kivinni!

A látogatásról

Az idei egészségügyi korlátozások a táborozók meglátogatására lehetőség nincs, a korábbi években megrendezett szülőnap idén elmarad.

A biztonságról és az egészségről

A táborozók részére, az indulástól az érkezésig a teljes időtartamra balesetbiztosítást kötünk, amely a tábor területén, illetve a táborozás ideje alatt, a táborvezetőség által felügyelt rendezvények helyszínén esetlegesen bekövetkező káreseményekre nyújt biztosítást.

A tábor mindenben megfelel az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) és a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) szabályainak.

Az állami szabályok értelmében a szervezett nyári tábor vagy üdülés kezdete előtt a szülőnek vagy a törvényes képviselőnek formanyomtatványon kell nyilatkoznia, hogy a táborozásban részt vevő gyermek egészségi állapota megfelelő. A táborozást a kitöltött nyilatkozat nélkül megkezdeni nem lehet! A tábor szabályainak megfelelően a szülőnek vagy a törvényes képviselőnek írásban hozzá kell járulnia a gyermeke táborozásához, elfogadva a tábor szabályait és kereteit.

A TAJ kártyáját vagy annak másolatát minden résztvevő hozza magával a táborba!

Milyen hosszú egy turnus?

2023-ban a turnusaink 12 naposak, vasárnaptól péntekig tartanak. Az egyhetes turnusok pedig vasárnaptól vasárnapig tartanak.

Hányan vannak egy turnusban? Korcsoportban? Szobában?

Minden nemzetközi turnusba kb. 300-320 gyermeket várunk. Egy korcsoportban a jelentkezéstől függően 50-150 gyerek közötti létszám is lehet. A szobákban a táborozóink 4-6-8-12 fős csoportokban helyezkednek el.

Lehet-e a gyermekem a barátjával egy szobában, vagy egy buszon?

Lehet, amennyiben azonos neműek és egy korcsoportba is tartoznak. A buszokra a beosztást automatikusan, korcsoportonként készítjük, a turnust megelőző héten. A leutazás alatt általában az egy korcsoportba tartozók utaznak egy buszon. Az utazásra jogosító beszállók letölthetővé válnak egy héttel indulás előtt a regisztrációs rendszeren belül, de ezzel egyidőben postán is küldjük. A korcsoportvezetőink mindenféle kérdésre készséggel válaszolnak a busz indulásánál.

Milyen a szállás?

Három különböző szállás fajtánk van. A szobák kapacitása 4 és 12 fő között van. A gyermekek elhelyezése függ a korcsoport számától, a nemek arányától és az országok / korcsoportok preferált elhelyezkedésétől. A szállás fajtáját nem befolyásolja a részvételi díj vagy a származási ország - mindenkinek azonos, legjobb minőségű ellátást igyekszünk biztosítani. Szobáink nem koedukáltak.

Kik vigyáznak a gyermekemre napközben?

A táborozókkal a legtöbbször a madrichjaik (ifjúsági vezető) vannak. A madrichokat egy kétéves képzési programon képezzük, amelyre szabadon jelentkezhet minden 16. életévét betöltött táborozó. Ezen felül a több éves tapasztalattal rendelkező korcsoportvezetők, koordinátorok, szakoktatók, úszómester, orvosok és nővérek felügyelnek a gyerekekre.

Mi a madrich/gyerek arány?

Az ifjúsági vezető - gyermek arányt befolyásolja a táborozó kora - minél fiatalabb, annál kisebb csoportokban foglalkozunk velük, vagyis ilyenkor az arány megnő. Pl. a Negev (7-10 évesek) korcsoportban, egy csoportban 8-10 gyerekkel két ifjúsági vezető foglalkozik, míg a Hermonban (17 - 18 évesek) akár 20-25 táborozó is lehet egy csoportban két ifjúsági vezető irányításával.

Van orvos a táborban?

Igen. A táborban 24 órás orvosi ügyelet van. A táborban felszerelt orvosi rendelő működik. A jelentkezéskor a megjegyzés rovatban is lehetőség van üzenni a tábori orvosoknak.

Naponta hányszor esznek a gyerekek?

A táborban napi négyszeres étkezést biztosítunk - hármat ebédlőben, az uzsonnát (ami lehet sütemény, gyümölcs, stb.) pedig azon kívül.

A gyermekem speciális étrendet követ. Mi a teendőm?

Kérjük, mindenképpen jelezze ezt a jelentkezési lap kitöltésekor a megfelelő rovatban, hogy fel tudjunk rá készülni.

Mit érdemes mindenképpen bepakolni?

 • TAJ kártya vagy annak másolata,
 • COVID-19 oltási igazolás.
 • egyéni tisztálkodási és higiéniai felszerelés,
 • törölköző,
 • fürdőruha,
 • a sportfoglalkozáshoz megfelelő öltözék (váltócipő, sort...),
 • legalább két szett, szabadtéri (esti) foglalkozásokhoz megfelelő öltözék (zárt pulóver, hosszúnadrág, esőálló zárt cipő...),
 • a Sábát tiszteletének megfelelő öltözék (fehér ing, fiúknak öltönynadrág, lányoknak szoknya...), a szombatfogadó istentiszteleten elvárjuk a táborozóktól, hogy ünnepélyesebb, elegánsabb és nem kirívó öltözékben legyenek, tiszteletben tartsák, hogy ez egy vallási szertartás. Azok a táborozók, akiknél nincs ilyen öltözék rosszul érezhetik magukat ezen az alkalmon.
 • fiúknak kipa,
 • sapka és fényvédő krém az erős napsütés ellen,
 • kulacs (a táborban több helyen található ivókút illetve ízesített vizek és limonádé),
 • esős időjárásnak megfelelő ruházat (esőkabát),
 • szúnyog- és kullancsriasztó spray.

Kérjük, hogy mobiltelefont és egyéb nagyobb értékeket a táborozók ne hozzanak magukkal, mert ezekért nem tudunk felelősséget vállalni! A táborban van zárható értékmegőrző, amelyben a táborozó a madrichja segítségével bármikor elhelyezhet értékeket.

A táborban van büfé? Mennyi pénzt adjak gyermekemnek?

A táborban van büfé, ahol nassolnivalók, üdítők és alapvető higiéniai eszközök kaphatóak. A büfé az étkezések előtt egy órával bezár és csak azok után nyit ki. A tábor ideje alatt szervezett kirándulások, belépők mind benne vannak a táborozás árában, külön költségek nem lépnek fel. Lehetőség van emléktárgyak vásárlására, a táborban található Szarvas Shopban. Az anyagiakhoz nem tudunk pontos tanácsot adni, de valahol a napi egy - két nasi áránál húznánk meg a határt. 8000-10000 Ft-al nagyon nem lehet mellélőni. Amennyiben emlék/ajándéktárgyakat is venne a gyermek, akkor ennél magasabb összeggel érdemes számolni. Mindkét kioszkban lehet kártyával is fizetni! Ahogy a nagyobb értékekért, ezért sem tudunk felelősséget vállalni. A táborban van zárható értékmegőrző, amelyben a táborozó a madrichja segítségével bármikor elhelyezhet értékeket.

Mi van, ha időközben haza akar menni a gyermekem?

A kisebbeknél néha előfordul, hogy a szülő hiánya erősebb, mint a tábori élmények hatása. Korcsoportvezetőink rendelkeznek elég tapasztalattal, hogy ezt kezelni tudják. Természetesen a szülő, ha úgy gondolja, a turnus vége előtt is hazaviheti gyermekét. Sokszor előfordul, hogy a szülőnek jobban hiányzik gyermeke, mint fordítva, ezt a gyermek is érzi. Kérjük, legyen a segítségünkre, és nyugodtan hagyja a gyermekét táborozni - a legjobb kezekben van, jól fogja magát érezni!

Hogyan tudom elérni a gyermekemet?

Amennyiben küldött gyermekével telefont a táborba (amit erősen nem ajánlunk), az étkezések utáni szünetekben van egy rövid szabadidejük, amelyben el tudja érni. Ennek ellenére kérjük, legyen segítségünkre és nyugodtan hagyja gyermekét táborozni - a legjobb kezekben van! Amennyiben nem telefonál, jól érzi magát!

Meg tudom látogatni?

A 2022-es előírások miatt erre lehetőség nincs.

A tábor kóser, illetve megtartja a Sábátot?

Igen. A tábor szemléletében nyitott és pluralista. Bármilyen zsidó irányzatból érkezőket fogadunk, mert fontos számunkra, hogy mindenki otthon érezhesse magát, bármilyen környezetből jön, legyen az a világi vagy vallásos. Ezt elősegítve, a táborban kóser étkezést biztosítunk, illetve nyilvánosan megtartjuk a Szombatot.

Nem vagyunk vallásosak, a gyermekem nem rendelkezik zsidó tudással...

Sok olyan táborozónk van a világ minden tájáról, akik Szarvason kapják meg zsidóságuk alapjait. Kiemelt céljaink között szerepel, hogy a táborozóink tanuljanak a zsidó kultúráról, hagyományainkról és a saját útjukon kezdjék el építeni a zsidó identitásukat. Sok táborozónak itt van az első Sábát élménye.

Milyen egy tipikus nap a táborban?

  7:30 - Ébresztő
  8:20 - Csoportos vagy korcsoportos MiFi (mini mifkád)
  8:30 - Mifkád
  8:45 - Reggeli
  9:30 - Peula
  10:30 - Sport
  11:30 - Madrich Time
  12:30 - Ebéd
  15:00 - Ének
  16:00 - Tánc
  17:00 - Kézműves foglalkozás
  19:00 - Vacsora
  ~20:30 - Esti program
  22:00 (6-10), 23:00 (11-13) és 23:30 (14-18) takarodó

További foglalkozások: kalandpark, csapatépítő játékok, biciklizés (az idősebb korosztályoknak), medence, mifgashim, projekt, párdesz, zsinagóga látogatása, kenuzás, mászófal, csúszópálya, múltkutatás, arborétum látogatás, kiállítások (a táborban), múzeum (a táborban), tábortűz, pita készítés, stb.

Minden nemzetközi turnusba kb. 300-320 gyermeket várunk, összesen több mint 25 országból. Egy korcsoportban a jelentkezéstől függően 50-150 gyerek van.

A táborozók elhelyezése modern házakban, igényes, jól felszerelt és biztonságos környezetben történik. Három különböző szállástípusunk van. A szobákban 4-6-8-12 fős csoportokban helyezzük el a táborozóinkat. A gyermekek elhelyezése függ a korcsoport létszámától, a nemek arányától és az országok / korcsoportok preferált elhelyezkedésétől. A szállás típusát nem befolyásolja a részvételi díj vagy a származási ország – mindenkinek egyformán legjobb minőségű ellátást igyekszünk biztosítani. Szobáink nem koedukáltak. 

A gyerekeknek napi négyszeri kóser étkezést biztosítunk (hármat ebédlőben, az uzsonnát pedig, ami lehet sütemény, gyümölcs, stb. azon kívül). Nálunk senki nem marad éhes, repeta van! Amennyiben a gyermek speciális étrendet követ, kérjük, mindenképpen jelezze ezt a jelentkezési lap kitöltésekor a megfelelő rovatban, hogy fel tudjunk rá készülni. Az étterembe külső (nem kóser) ételt behozni tilos!

A tábor területén büfé is található, ahol nassolni valók, üdítők és alapvető higiéniai eszközök kaphatóak. A büfé az étkezések előtt egy órával bezár és csak azok után nyit ki. A táborban található Szarvas Shopban lehetőség van emléktárgyak vásárlására. Az anyagiakhoz nem tudunk pontos tanácsot adni, de valahol a napi egy–két nasi áránál húznánk meg a határt; összesen 8000–10000 Ft-tal nem nagyon lehet mellé lőni. Amennyiben emlék-, vagy ajándéktárgyakat is venne a gyermek, akkor ennél magasabb összeggel érdemes számolni. Mindkét kioszkban lehet kártyával is fizetni! Ahogy más nagyobb értékekért, úgy a kártyáért sem tudunk felelősséget vállalni. A táborban van zárható értékmegőrző, amelyben a táborozó a madrichja segítségével bármikor elhelyezhet értékeket. 

A táborban igyekszünk környezettudatosan élni és erre nevelni a táborozókat is. A felhasznált anyagokat környezetbarát módon tároljuk és újrahasznosítjuk. A tábor területén bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést.

A táborban van úszómedence, amelyet a táborozók csoportosan látogathatnak. A medencénél az úszómester és az ifjúsági vezetők figyelnek a rendre és a biztonságra. 

A tábor területén négy sportpálya (tenisz, kosárlabda, röplabda és foci), valamint ping-pong terem és sportcsarnok található, amelyeket a táborozók szakfelügyelet mellett vehetnek igénybe. A sporteszközök ingyen kölcsönözhetőek.  

A táborozás ideje alatt a gyerekeknek életkoruknak megfelelő sportolási és egyéb szabadidős lehetőségeket nyújtunk (pl. kenuzás, biciklizés, kalandpark, arborétum látogatás, kirándulás és hajókázás a kisebb korosztályoknak). Ezeket a szolgáltatásokat a részvételi díj tartalmazza. 

Szarvasi táborozóink az együtt töltött 10 nap alatt dalokat és táncokat tanulnak, amiről a szülők is meggyőződhetnek a táborban készült képeken és hangulatvideókon. 

A születésnapokat a táborban közösen ünnepeljük meg. Néha egyszerre tíz nyelven énekeljük, hogy „Booooldooog születésnapot!” 

Szarvasról minden gyerek egy ajándék tábori pólóval tér haza, így év közben sem fakulnak meg a nyári emlékek.

A tábor zsidósága nyitott és pluralista szemléletű. Minden zsidó irányzatot elfogadunk és fontosnak tartjuk, hogy mindenki otthon érezhesse magát, érkezzen bármilyen háttérrel, a legvilágibb szemlélettől a legvallásosabbig. Mindezek elősegítéséért a tábor élelmezése kóser és megtartjuk a Sábátot a tábor nyilvános helyein és programjain. Sok táborozónak itt van az első Sábát élménye.

A Sábáti élmény elősegítése érdekében a táborozókat egy Sábáti imakönyvvel ajándékozzuk meg; ezek a könyvek jelenleg magyarul, angolul és oroszul érhetőek el. Az imakönyvek fonetikus átírást is tartalmaznak.

A táborban van aktív zsinagóga, rendszeres, opcionális, napi (Mááriv, Sáchrit és Mincha) ima, illetve a rabbijaink által vezetett oktatási programok, amely könnyed bevezetőt jelenthetnek a zsidó életbe.

Együttműködve a Frankel zsinagógával, immár több éve tartunk Bát és Bár Micvá (felnőttéavatási) ceremóniákat.

Étkezéseink során a fiúktól elvárjuk a fejfedő (kipa) viselését.

A zsidóság legtöbb programunkban jelen van - az informális oktatás módszereivel, kikapcsolódás közben építjük a táborozóink zsidó identítását, illetve tanítjuk a közösséghez tartozás fontosságát.

▸ Ki vehet részt a 2022-es Szarvasi Táborban?

 • Alapszabályként egy táborozó akkor tud 2022-ben Szarvasra jönni, ha egy teljes oltási ciklussal (2 oltás) beoltják az új koronavírus ellen. Az oltás olyan vakcinával kell, hogy történjen, amelyet elfogad az Egészségügyi Világszervezet vagy a hazája szerinti illetékes egészségügyi hatóság (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ).
 • Amennyiben a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - emlékeztető (harmadik) oltást javasolnak, akkor az emlékeztető (harmadik) oltás szintén feltétele a táborozásnak.
 • Ha a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - csak két oltást javasolnak, akkor neki a második oltást a választott turnus kezdő napját megelőző 180 napos időszakon belül kell megkapnia.
 • A táborozó oltási programjának le kell zárulnia a választott turnus kezdő napját megelőző 21. napig (ez azt jelenti, hogy a fenti szabályok alapján, eddig a dátumig már meg kell kapnia kettő vagy három oltást). 

2022 nyarán nem tudjuk elfogadni az új koronavírus ellen nem beoltott táborozók jelentkezését, illetve olyan táborozók jelentkezését sem, akiknek az oltási programja bármilyen szempontból nem felel meg a fent meghatározott szabályozásnak. 

▸ Milyen óvintézkedések fogják biztosítani, hogy a gyermekem nem fog megbetegedni a tábor során? 

Ezek az iránymutatások a CDC, az ECDC és az Amerikai Táborok Szövetsége (ACA) által közzétett legjobb COVID-19 gyakorlatok, valamint az elmúlt két évben működő más táborok, iskolák és ifjúsági programok tapasztalatai alapján lettek kidolgozva. Megtanultuk a többlépéses kockázatenyhítési stratégia fontosságát, amely lehetővé tette a táborok számára, hogy teszteléssel és egy stabilabb környezet kialakításával (minimális számú be- és kijáró emberrel) megakadályozzák a COVID-19 vírus másodlagos terjedését. Ez az útmutató arra szolgál, hogy a Szarvasi Tábor közösségének – családoknak és munkavállalóknak egyaránt – tájékoztatást nyújtson arról, hogyan dolgoztuk át irányelveinket és gyakorlatainkat annak érdekében, hogy a COVID-19 vírus kockázatai csökkenhessenek a turnusok során. Ahogy a rendelkezésre álló információk változnak és előremozdulnak, úgy ezek az irányelvek is folyamatosan alakulnak, hogy tükrözzék az aktuális tényeket, helyzeteket.

Biztosak vagyunk benne, hogy a körülményekhez képest a tábort biztonságosan és jelentőségteljesen tudjuk lebonyolítani, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy az alapos felkészültségi szint ellenére sem tudjuk garantálni, hogy a COVID-19 nem lesz jelen a táborban. Sőt, mi a legkomolyabb forgatókönyvet nézve úgy tervezünk, mintha a vírus bejutna a táborba. Amennyiben bármely táborozónk vagy személyzeti tagunk megfertőződne a turnus során a vírussal, hiszünk abban, hogy megfelelően el tudjuk látni és izolálni a megbetegedett egyént, továbbá abban is, hogy meg tudjuk állítani a vírus terjedését. 

Ezek az irányelvek magukba foglalják azt is, hogyan tervezzük a biztonságos működést ezen a nyáron. 

Ez a dokumentum a témák széles körét tartalmazza, többek között:

 • a biztonságos környezet megteremtését és fenntartását a táborban, valamint
 • egy alapos betekintést abba, hogyan tervezzük a következő nyár működtetését.

Mint már említettük, ezek az irányelvek módosulhatnak. Amennyiben ez előfordul, megvan a lehetőségetek a táborozásról lemondani. Mindez azt jelenti, hogy ha az irányelveken való változtatás azután történik, miután már regisztráltatok és be is fizettétek bármelyik turnusunkat, és a következtében ti, vagy a táborozótok már nem tud, vagy nem fog tudni megfelelni a szabályzatoknak, akkor jogotok van bizonyos mértékű visszatérítésre. Részvétel esetén azonban minden szabályozást mindig be kell tartani. 

Kedves szülők és törvényes képviselők, arra kérünk benneteket, hogy az irányelveket a táborozókkal együtt tekintsétek meg. Továbbá nyomatékosan kérjük, hogy az alább megfogalmazottakat teljes egészében olvassátok el. 

▸ Szükséges a gyermekemet tesztelnem a tábor előtt?

Bár nem követelmény, de mindenkit bátorítunk erre. Az érkezés napján két tesztelésen is át fognak esni a résztvevők.

▸ Hány oltás megléte szükséges a Táborban való részvételhez?

 • Alapszabályként egy táborozó akkor tud 2022-ben Szarvasra jönni, ha egy teljes oltási ciklussal (2 oltás) beoltják az új koronavírus ellen. Az oltás olyan vakcinával kell, hogy történjen, amelyet elfogad az Egészségügyi Világszervezet vagy a hazája szerinti illetékes egészségügyi hatóság (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ).
 • Amennyiben a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - emlékeztető (harmadik) oltást javasolnak, akkor az emlékeztető (harmadik) oltás szintén feltétele a táborozásnak.
 • Ha a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - csak két oltást javasolnak, akkor neki a második oltást a választott turnus kezdő napját megelőző 180 napos időszakon belül kell megkapnia.
 • A táborozó oltási programjának le kell zárulnia a választott turnus kezdő napját megelőző 21. napig (ez azt jelenti, hogy a fenti szabályok alapján, eddig a dátumig már meg kell kapnia kettő vagy három oltást). 

2022 nyarán nem tudjuk elfogadni az új koronavírus ellen nem beoltott táborozók jelentkezését, illetve olyan táborozók jelentkezését sem, akiknek az oltási programja bármilyen szempontból nem felel meg a fent meghatározott szabályozásnak.

▸ Bármilyen típusú oltóanyagot elfogadtok?

Minden résztvevőnek - legyen az táborozó, vagy alkalmazott - teljeskörűen oltottnak kell lennie  a COVID-19 ellen. A WHO, az ECDC és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elfogadott összes oltóanyagot elfogadjuk.

▸ A gyermekem nincsen beoltva. Kiválthatom-e az oltások meglétére vonatkozó feltételt negatív PCR teszt eredmények felmutatásával?

Nem. 

 • Alapszabályként egy táborozó akkor tud 2022-ben Szarvasra jönni, ha egy teljes oltási ciklussal (2 oltás) beoltják az új koronavírus ellen. Az oltás olyan vakcinával kell, hogy történjen, amelyet elfogad az Egészségügyi Világszervezet vagy a hazája szerinti illetékes egészségügyi hatóság (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ).
 • Amennyiben a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - emlékeztető (harmadik) oltást javasolnak, akkor az emlékeztető (harmadik) oltás szintén feltétele a táborozásnak.
 • Ha a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - csak két oltást javasolnak, akkor neki a második oltást a választott turnus kezdő napját megelőző 180 napos időszakon belül kell megkapnia.
 • A táborozó oltási programjának le kell zárulnia a választott turnus kezdő napját megelőző 21. napig (ez azt jelenti, hogy a fenti szabályok alapján, eddig a dátumig már meg kell kapnia kettő vagy három oltást). 

2022 nyarán nem tudjuk elfogadni az új koronavírus ellen nem beoltott táborozók jelentkezését, illetve olyan táborozók jelentkezését sem, akiknek az oltási programja bármilyen szempontból nem felel meg a fent meghatározott szabályozásnak.

▸ A gyermekem 1 vagy 2 oltást kapott, ez elég?

Nem.

 • Alapszabályként egy táborozó akkor tud 2022-ben Szarvasra jönni, ha egy teljes oltási ciklussal (2 oltás) beoltják az új koronavírus ellen. Az oltás olyan vakcinával kell, hogy történjen, amelyet elfogad az Egészségügyi Világszervezet vagy a hazája szerinti illetékes egészségügyi hatóság (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ).
 • Amennyiben a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - emlékeztető (harmadik) oltást javasolnak, akkor az emlékeztető (harmadik) oltás szintén feltétele a táborozásnak.
 • Ha a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - csak két oltást javasolnak, akkor neki a második oltást a választott turnus kezdő napját megelőző 180 napos időszakon belül kell megkapnia.
 • A táborozó oltási programjának le kell zárulnia a választott turnus kezdő napját megelőző 21. napig (ez azt jelenti, hogy a fenti szabályok alapján, eddig a dátumig már meg kell kapnia kettő vagy három oltást). 

2022 nyarán nem tudjuk elfogadni az új koronavírus ellen nem beoltott táborozók jelentkezését, illetve olyan táborozók jelentkezését sem, akiknek az oltási programja bármilyen szempontból nem felel meg a fent meghatározott szabályozásnak. 

▸ Kötelező a harmadik (emlékeztető) oltás?

Nem minden esetben.

 • Alapszabályként egy táborozó akkor tud 2022-ben Szarvasra jönni, ha egy teljes oltási ciklussal (2 oltás) beoltják az új koronavírus ellen. Az oltás olyan vakcinával kell, hogy történjen, amelyet elfogad az Egészségügyi Világszervezet vagy a hazája szerinti illetékes egészségügyi hatóság (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ).
 • Amennyiben a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - emlékeztető (harmadik) oltást javasolnak, akkor az emlékeztető (harmadik) oltás szintén feltétele a táborozásnak.
 • Ha a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - csak két oltást javasolnak, akkor neki a második oltást a választott turnus kezdő napját megelőző 180 napos időszakon belül kell megkapnia.
 • A táborozó oltási programjának le kell zárulnia a választott turnus kezdő napját megelőző 21. napig (ez azt jelenti, hogy a fenti szabályok alapján, eddig a dátumig már meg kell kapnia kettő vagy három oltást). 

2022 nyarán nem tudjuk elfogadni az új koronavírus ellen nem beoltott táborozók jelentkezését, illetve olyan táborozók jelentkezését sem, akiknek az oltási programja bármilyen szempontból nem felel meg a fent meghatározott szabályozásnak.

▸ A helyi szabályozások miatt a gyermekem nem kaphatja meg a COVID-19 elleni alap vagy emlékeztető oltást. Ennek ellenére részt vehet az idei nyári táborban?

Nem minden esetben.

 • Alapszabályként egy táborozó akkor tud 2022-ben Szarvasra jönni, ha egy teljes oltási ciklussal (2 oltás) beoltják az új koronavírus ellen. Az oltás olyan vakcinával kell, hogy történjen, amelyet elfogad az Egészségügyi Világszervezet vagy a hazája szerinti illetékes egészségügyi hatóság (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ).
 • Amennyiben a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - emlékeztető (harmadik) oltást javasolnak, akkor az emlékeztető (harmadik) oltás szintén feltétele a táborozásnak.
 • Ha a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - csak két oltást javasolnak, akkor neki a második oltást a választott turnus kezdő napját megelőző 180 napos időszakon belül kell megkapnia.
 • A táborozó oltási programjának le kell zárulnia a választott turnus kezdő napját megelőző 21. napig (ez azt jelenti, hogy a fenti szabályok alapján, eddig a dátumig már meg kell kapnia kettő vagy három oltást). 

2022 nyarán nem tudjuk elfogadni az új koronavírus ellen nem beoltott táborozók jelentkezését, illetve olyan táborozók jelentkezését sem, akiknek az oltási programja bármilyen szempontból nem felel meg a fent meghatározott szabályozásnak. 

▸ A gyermekem egészségügyi okokból nem kaphatja meg az alap vagy emlékeztető oltást. Ennek ellenére részt vehet az idei nyári táborban?

Ilyen esetben kérünk, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@szarvas.camp címen. Sajnos, ebben az esetben nem tudjuk garantálni a részvételedet. Általános eljárásaink a következőek:

 • Alapszabályként egy táborozó akkor tud 2022-ben Szarvasra jönni, ha egy teljes oltási ciklussal (2 oltás) beoltják az új koronavírus ellen. Az oltás olyan vakcinával kell, hogy történjen, amelyet elfogad az Egészségügyi Világszervezet vagy a hazája szerinti illetékes egészségügyi hatóság (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ).
 • Amennyiben a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - emlékeztető (harmadik) oltást javasolnak, akkor az emlékeztető (harmadik) oltás szintén feltétele a táborozásnak.
 • Ha a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - csak két oltást javasolnak, akkor neki a második oltást a választott turnus kezdő napját megelőző 180 napos időszakon belül kell megkapnia.
 • A táborozó oltási programjának le kell zárulnia a választott turnus kezdő napját megelőző 21. napig (ez azt jelenti, hogy a fenti szabályok alapján, eddig a dátumig már meg kell kapnia kettő vagy három oltást). 

▸ Megkaphatja-e a gyermekem a második vagy harmadik (emlékeztető) oltást kevesebb, mint 21 nappal a turnus előtt?

Nem. A táborozó oltási programjának le kell zárulnia a választott turnus kezdő napját megelőző 21. napig (ez azt jelenti, hogy a lenti szabályok alapján, eddig a dátumig már meg kell kapnia kettő vagy három oltást).

 • Alapszabályként egy táborozó akkor tud 2022-ben Szarvasra jönni, ha egy teljes oltási ciklussal (2 oltás) beoltják az új koronavírus ellen. Az oltás olyan vakcinával kell, hogy történjen, amelyet elfogad az Egészségügyi Világszervezet vagy a hazája szerinti illetékes egészségügyi hatóság (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ).
 • Amennyiben a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - emlékeztető (harmadik) oltást javasolnak, akkor az emlékeztető (harmadik) oltás szintén feltétele a táborozásnak.
 • Ha a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - csak két oltást javasolnak, akkor neki a második oltást a választott turnus kezdő napját megelőző 180 napos időszakon belül kell megkapnia.

2022 nyarán nem tudjuk elfogadni az új koronavírus ellen nem beoltott táborozók jelentkezését, illetve olyan táborozók jelentkezését sem, akiknek az oltási programja bármilyen szempontból nem felel meg a fent meghatározott szabályozásnak.

▸ A táborozó/alkalmazott egyik családtagja néhány nappal a turnus előtt elkapta a COVID-19-et. Mi a teendő?

Kérjük, értesítsd a helyi koordinátorodat és amennyiben megoldható, különítsd el az érintett résztvevőt a fertőzött családtagtól. Javasoljuk, hogy a táborba indulás előtt végezzetek PCR tesztet a táborozón/munkavállalón. Az érkezés napján további tesztelésekre lesz szükség, amelyeket az erre kijelölt orvosi csapatunk fog elvégezni.

▸ Biztosít-e a Tábor teszteket az érkezés előtt?

Nem. Az érkezés napján minden táborozó és dolgozó át fog esni egy PCR és egy antigén COVID-19 tesztelésen, majd ezt követően a Szarvasi Tábor belső tesztelési eljárásrendje szerint további gyakori alkalom során. Minden tesztelést az erre kijelölt orvosi csapatunk fog elvégezni és felügyelni.

▸ Elfogadtok otthon végzett negatív PCR tesztet?

Nem. Az érkezés napján minden táborozónak és dolgozónak át kell esni egy PCR és egy antigén COVID-19 tesztelésen. Ezeket a teszteket a kijelölt orvosi csapatunk fogja elvégezni.

▸ Lesznek tesztelések a tábor során?

A tábor egészségbiztonságának megőrzése érdekében kritikus, hogy felismerjük és nyomon tudjuk követni a vírus esetleges jelenlétét.  A Szarvasi Tábor csapata és orvosi tanácsadói keményen dolgoztak egy belső vizsgálati eljárásrend kialakításán.  A táborozókat és a személyzetet e protokoll alapján rendszeresen teszteljük, az első naptól kezdve.

▸ Kik végzik majd a teszteket a Táborban?

A táborozókat és a dolgozókat az eljárásrend alapján rendszeresen fogjuk tesztelni. Minden tesztet az erre kijelölt orvosi csapatunk fog elvégezni és felügyelni.

▸ Milyen típusú teszteket fogtok alkalmazni a Tábor során?

A táborba való érkezés napján minden táborozónak és munkavállalónak egy antigén és egy PCR tesztet kell csináltatnia a kijelölt orvosi csapatunk segítségével, majd ezt követően a Szarvasi Tábor belső tesztelési eljárásrendje szerint fog történni a gyakori, majdnem mindennapos tesztelés. 

Az alábbi vizsgálatokat fogjuk alkalmazni:

ORRGARATI (NP) PCR TESZT (a kenetet orrgarati mintavevő pálcikával veszik le)

A vizsgálat valós idejű PCR-technológia segítségével mutatja ki a SARS-CoV-2 RNS-ét (örökítőanyagát).

Gyakorlati teljesítménye alapján a NP PCR teszt nagy érzékenységgel és pozitív előrejelző képességgel bír a COVID-19 tekintetében, így szűrésre alkalmas. További előnye nagy specifitása és negatív előrejelző képessége, ami diagnózis felállítására is alkalmassá teszi.

NYÁL-ALAPÚ PCR (a mintát önállóan egy mintagyűjtő készlet segítségével lehet kinyerni)

A nyál-alapú PCR teszt egy másfajta vizsgálati módszerre ad számunkra lehetőséget. Ez a fajta tesztelés gyakori mintavétel és szűrés esetén ideális. 

AZONNALI ANTIGÉN TESZT (nyálmintán alapszik, melyet önállóan, egy mintagyűjtő készlet segítségével lehet kinyerni)

A minőségi membrán-alapú immunpróba segítségével a teszt alkalmas a SARS-CoV-2 vírus antigén jelenlétének a kimutatására. Bár a teszt érzékenységének megvannak a maga határai, előnyei közé sorolható a kiemelt pontosság, az alternatív tesztelési megoldás és az azonnali eredmény.

▸ Hány alkalommal fogják tesztelni a gyermekem a Táborban?

A tábor egészségbiztonságának megőrzése érdekében kritikus, hogy felismerjük és nyomon tudjuk követni a vírus esetleges jelenlétét.  A Szarvasi Tábor csapata és orvosi tanácsadói keményen dolgoztak egy belső vizsgálati eljárásrend kialakításán.  A táborozókat és a személyzetet e protokoll alapján rendszeresen teszteljük. Minden tesztet az erre kijelölt orvosi csapatunk fog elvégezni és felügyelni.

▸ Kell további összegeket fizetnem a tesztekért?

Nem. A részvételi díj minden teszt és tesztelés költségét tartalmazza.

▸ A gyermekem tesztje pozitív lett az érkezés napján. Mi történik most?

A táborozó ilyen esetben az orvosi csapatunk folyamatos felügyelete alá kerül, így el fogjuk különíteni a Tábor területén belül egy ilyen esetekre kijelölt helyiségben. Ezek után az orvosi csapat naponta tesztelni is fogja a táborozót. Amint a teszteredmények negatívak lesznek, a táborozó visszatérhet a társai közé, de még további 24-48 órán át orrot és szájat fedő maszkot kell hordania.

▸ Kaphatok oltást a táborban/tábor alatt?

Nem. A Szarvasi Tábor nem biztosít oltásokat. A táborozó oltási programjának le kell zárulnia a választott turnus kezdő napját megelőző 21. napig (ez azt jelenti, hogy a lenti szabályok alapján, eddig a dátumig már meg kell kapnia kettő vagy három oltást).

 • Alapszabályként egy táborozó akkor tud 2022-ben Szarvasra jönni, ha egy teljes oltási ciklussal (2 oltás) beoltják az új koronavírus ellen. Az oltás olyan vakcinával kell, hogy történjen, amelyet elfogad az Egészségügyi Világszervezet vagy a hazája szerinti illetékes egészségügyi hatóság (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ).
 • Amennyiben a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - emlékeztető (harmadik) oltást javasolnak, akkor az emlékeztető (harmadik) oltás szintén feltétele a táborozásnak.
 • Ha a táborozónak - életkora és a hazája oltási szabályzata/protokollja alapján - csak két oltást javasolnak, akkor neki a második oltást a választott turnus kezdő napját megelőző 180 napos időszakon belül kell megkapnia.

2022 nyarán nem tudjuk elfogadni az új koronavírus ellen nem beoltott táborozók jelentkezését, illetve olyan táborozók jelentkezését sem, akiknek az oltási programja bármilyen szempontból nem felel meg a fent meghatározott szabályozásnak.

▸ Kötelező az arcmaszk viselése a táborban?

Jelen tervek szerint csak bizonyos dolgozóknak, illetve tüneteket mutató, de negatívra tesztelt résztvevőknek kell arcmaszkot (KN95, FFP2) hordani meghatározott helyszíneken és alkalmakkor.

▸ Szükség esetén biztosít-e a Tábor arcmaszkokat?

Igen, igény esetén ellátjuk a táborozókat és a dolgozókat a szükséges FFP2/KN95

▸ Szeretném meglátogatni a gyermekem. Hogyan tehetem ezt meg?

Idén nyáron a Szarvasi Tábor zárt helyszínként fog működni, ami azt jelenti, hogy érkezés után a táborozók és a dolgozók sem hagyhatják el a tábor területét. Szülők és gondviselők nem látogathatják a Szarvasi Tábort idén nyáron.

▸ Elhagyhatja-e a gyermekem a tábor területét egy rövid időre?

Ezen a nyáron a Szarvasi Tábor zárt kapukkal fogja a turnusokat lebonyolítani. Ez azt jelenti, hogy az érkezés után a táborozók és az alkalmazottak nem hagyhatják el a tábor területét. Figyelemmel vagyunk arra is, hogy a táborozóknak és/vagy a személyzet tagjainak esetlegesen el kell hagyniuk a tábor területét, például további orvosi ellátás igénybevétele miatt. Amennyiben fertőzésnek csak minimálisan voltak kitéve az előbb említett személyek és megfelelő maszkhordás mellett betartották az ajánlott távolságtartást is, akkor óvatosan, fokozatosan fogjuk őket a közösségbe visszaengedni. Az egészségügyi személyzet további vizsgálatokat, teszteket, szűréseket kérhet.

▸ Mi történik, ha a gyermekem a turnus alatt fertőződik meg?

A táborozó ilyen esetben az orvosi csapatunk folyamatos felügyelete alá kerül, így el fogjuk különíteni a Tábor területén belül egy ilyen esetekre kijelölt helyiségben. Ezek után az orvosi csapat naponta tesztelni is fogja a táborozót. Amint a teszteredmények negatívak lesznek, a táborozó visszatérhet a társai közé, de még további 24-48 órán át orrot és szájat fedő maszkot kell hordania. Abban az esetben is teljes orvosi ellátást biztosítunk, ha a fertőzés a turnus utolsó napjaiban történik (egészen addig, ameddig a hazautazás lehetővé nem válik). 

▸ Hazavihetem-e a gyermekemet a Táborból, ha megfertőződött?

Nem akadályozhatunk meg ebben, de a saját és környezeted biztonsága érdekében nem javasoljuk. A táborozót el fogjuk különíteni a Tábor területén belül kijelölt helyiségben és az orvosi csapatunk folyamatos felügyelete alá kerül. Ők naponta tesztelni is fogják. Amint a teszteredmények negatívak lesznek, a táborozó visszatérhet a társai közé, de az arcmaszkját még további 24-48 órán át hordania kell. Amennyiben a fertőzés a turnus utolsó napjaiban történik, mi abban az esetben is teljes orvosi ellátást biztosítunk, egészen addig, ameddig a hazautazás lehetővé nem válik.

▸ Ki fog tájékoztatni, ha a gyermekem megfertőződött a Táborban?

Az orvosi csapatunk fog felkeresni téged. Ők ismerik majd a gyermeked teljes egészségügyi kórtörténetét.